Minns ni 17 november 1995?

Minns ni hur det såg ut utanför erat fönster för tio år sedan, den 17 november 1995? Det minns jag. Och jag tror alla andra västkustbor minns med mig.

På kvällen den 16 november började det snöa. Det var vindstilla och snön föll så tyst och stilla. Jag gick på stigen genom skogen, över berget till Torslanda torg. Där skulle jag köpa torkad frukt att ta med mig till skolan dagen därpå. Det var nämligen så att vi skulle se på film den dagen i skolan, och vid de tillfällena fick vi alltid ta med oss något gott att smaska på. Eftersom jag åt inte godis, så köpte jag torkad papaya och ananas. På hemvägen föll det rejält med snö, och det var vitt överallt i skogen. Så vackert, och det gnistrade i lampornas sken.

På morgonen därpå, minns jag att väckarklockan ringde (ja på den tiden hade man en sådan. Nu, tio år senare, är det mobilen som väcker en om mornarna) och jag minns hur det ven och ilade i mina fyra fönsterrutor. Jag drog upp en av persiennerna. Utanför var allt vitt, så vitt så vitt. Jag var 12 år och hade aldrig skådat något liknande förut. Det var verkligen snö överallt. Och det blåste storm. Jag minns att jag skrattade, och sprang in till min mor och fars sovrum och tjöt av glädje "Titta ut, det snöar jättemycket!"

Min far sa till mig att gå och lägga mig igen, jag fick inte gå till skolan och mina föräldrar fick inte gå till deras arbeten. Jag minns hur sur jag blev. Jag vill ju ut, ut och åka kälke i joels backe!! Men jag fick vackert vänta till stormen lagt sig. Dessutom gick det inte att komma ut över huvud taget, vi var insnöade. En dryg meter snö utanför dörren hindrade ytterdörren att öppna sig.

Jag satte på tv:n, men det visades inga lokala nyheter från Göteborg den här morgonen. Det gick inte att komma fram. Istället visades Hallands lokalnyheter hos oss.

Jag minns att vi på eftermiddagen fick klättra ner från balkongen, pulsa runt till framsidan av radhuset och skotta bort all snön framför ytterdörren. Sedan fick jag och mina systrar, som då var 10 och 4 år gamla, gå ut och leka i snön. Det var så härligt. Man riktigt badade runt i snömassorna.

Tyvärr var lyckan kort. Snön låg kvar under helgen, men på måndagen hade nästan all snön töat bort.


Några länkar:
bildspel >>  www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=243522
historisk snöstorm >>  www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=243548
krönika >>  www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=243549


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0