Då och nu (och vändpunkten)

Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början?
- Winston Churchill -I onsdags morse drog jag på mig tolkkläderna, svarta jeans och en svart kortärmad skjorta, och satte på mig den lilla guldfärgade tolkelevskylten. En stund senare står jag i badrummet och borstar tänderna. Helt plötsligt inser jag vad det är jag ska göra, vad det är för föreläsning jag ska tolka. Jag blir en anings panikslagen och tänker: jösses, jag kan ju inte tolka en föreläsning som ska handla om personlighetsstörningar och framför allt Borderline. Men sen kom jag på: jo visst kan jag det. Jag var bara tvungen att dra på mig en långärmad tröja först - det skulle då verkligen inte se snyggt ut att tolka en sådan föreläsning när armarna ser ut som de gör. Jag funderade vidare och tänkte att om någon för några år sedan hade sagt till mig, ”den 15:e april 2009 kommer du att tolka en föreläsning om Borderline”, då hade jag bara skrattat. Och likadant om jag hade sagt det, då skulle andra ha skrattat åt mig. Då ansågs jag vara en Borderliner - trots att jag aldrig har haft diagnosen. Då handlade allt om självhat och självförakt, destruktivitet och svält, kaos och ångest. Jag saknade liv och det enda som existerade var döden.

Det var även i den vevan som min dåvarande behandlare på Östra kallade mig en kroniker, och jag rusade ut ur rummet, genom korridoren, nedför trappan och ut genom entrén. Jag sprang med tårarna rinnandes nedför kinderna och jag bestämde mig för att aldrig mer sätta min fot innanför de där dörrarna. Även om jag trodde på det hon sa, så ville jag inte att andra skulle anse att jag var en kroniker. Jag vägrade acceptera att någon sa så till mig. Och nu när jag tänker efter så var nog den där eftermiddagen en vändpunkt. Det var då som jag bestämde mig för att kämpa mot livet, så att jag kunde visa dem att de hade haft fel. Jag var minsann ingen kroniker! Jag fattade ett beslut: Istället för att försöka dö så skulle jag försöka leva.

Och nästan exakt fyra år senare står jag på Nordiska folkhögskolan i Kungälv, tolkar en föreläsning om personlighetsstörningar, Borderline, självmordsförsök, självskador och DBT. Det kändes på något sätt overkligt och vissa delar blev så oerhört nära. Det var inte en lätt föreläsning och själva tolkningen vill jag inte uttala mig om - den är jag mindre nöjd med. Men jag kunde ändå känna en viss stolthet efteråt. Stolt över mig själv, stolt över att jag stod där framme. Och när jag på kvällen låg i min säng och funderade så kom jag fram till två saker: Jag har kommit en bra bit på vägen och jag kan ta mig ännu länge.


Missa inte den nystartade SHEDO-bloggen!

Kommentarer
Postat av: Anne

Du är grym tjejen!

Du klarar så mkt mer än du tror!kramar i massor

2009-04-20 @ 19:57:48
URL: http://annenord.blogg.se/
Postat av: Elsa

Det är bra jobba, och helt rätt tänkt.

och du kan komma längre, så långt du vill!

kram

2009-04-20 @ 20:50:17
URL: http://spaderdam.blogg.se/
Postat av: Tezz

Du har kommit långt gumman!

DU ÄR PÅVÄG!!!

Kramar om

2009-04-20 @ 23:17:28
URL: http://www.aimy.se
Postat av: M

Hej! Jag har följt dig ett tag, verkligen en bra blogg du har. Skulle du vilja berätta om vad bilden och minnet, som du skrev om i tidigare inlägg, handlar om? Take care.

2009-04-21 @ 10:48:00
Postat av: Anonym

undrar samma sak som "m"... vad handlade det om? är vääldigt nyfiken av mig men jag har inte vågat fråga själv. men nu var ju någon annan före mig. haha!föresten... jag tycker om när du blandar dåtid med nutid. du får alltid ihop det så bra, du skriver ju så berörande om sorgliga saker men ändå är det vackert. och man förstår verkligen. även om man varit hur långt ner som helst så kan man faktiskt ta sig upp.

2009-04-21 @ 17:48:45
Postat av: Malin

satan i gatan, jag blir helt tagen av det du skriver. du verkar vara så otroligt STARK! och att du försöker leva istället för att dö och du kommer att kunna LEVA, verkligen leva ordentligt. Det tror jag verkligen och jag hoppas det. Kram på dig! (och jag ska förresten ta och följa dig via bloglovin nu)svar; oh, vad tufft.. eller någonting. Detsamma du!

2009-04-22 @ 20:01:21
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: Pia

Svar: Tack vännen! Hoppas du har en fin dag! KRAM!

2009-04-24 @ 17:36:08
URL: http://utanattfalla.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Åh, vilket inlägg gumman! Va stolt jag blir :) Känns så bra att läsa det du skrev och det är bra när en vändpunkt kommer i ens liv. Lycka till i fortsättningen också! Massa kramar /M.

Postat av: Cornelia

Haha, det är ju en bra fråga. Men jag är lite hooked på att räkna vad jag än gör. Lite tvångsaktigt sådär. Och när jag har tråkigt så ritar jag blommor. Som t.ex. när jag sitter i skolan. Och ja, då räknar jag också... Hm. Roligt tidsfördriv! ;)

2009-04-27 @ 19:02:06
URL: http://tussitussilago.blogg.se/
Postat av: JosefinEmilie

din blogg griper verkligen tag i mig tjejen, ta hand om dig så gott det går, kram!

2009-04-27 @ 20:28:40
URL: http://regnblomma.blogg.se/
Postat av: Malin

svar; wei, tack :*hur är det med dig?

2009-04-27 @ 22:52:53
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: hanna

Fin blogg!Låter spännande att läsa till tolk, hur kom det sig att du valde just det?

2009-04-28 @ 00:21:11
URL: http://skugg-gomman.blogspot.com
Postat av: JosefinEmilie

Du verkar ju ha gjort enorma framsteg gumman!!kram

2009-04-28 @ 19:06:38
URL: http://regnblomma.blogg.se/
Postat av: Anna

Vad duktig du är! Och tack för gratulationen :D

2009-04-28 @ 20:42:05
URL: http://utanattfalla.blogg.se/
Postat av: hanna

hejsan! du hade kommenterat på Thin Line så det var via den som jag hittade hit;) vem jag är.. hmm.. hihi, en snart 20 årig tjej som älskar hästar, att resa och mina vänner. Tyvärr plågas jag av tvångstankar (OCD) sen barnsben så mitt liv kretsar ibland ganska mycket runt det.. Låter kul med teckenspråkstolk, själv funderar jag på statsvetenskap i lund men får se vad det blir=) ha det bäst!

2009-04-28 @ 22:05:10
URL: http://skugg-gomman.blogspot.com
Postat av: hanna

hejsan! du hade kommenterat på Thin Line så det var via den som jag hittade hit;) vem jag är.. hmm.. hihi, en snart 20 årig tjej som älskar hästar, att resa och mina vänner. Tyvärr plågas jag av tvångstankar (OCD) sen barnsben så mitt liv kretsar ibland ganska mycket runt det.. Låter kul med teckenspråkstolk, själv funderar jag på statsvetenskap i lund men får se vad det blir=) ha det bäst!

2009-04-28 @ 22:07:07
URL: http://skugg-gomman.blogspot.com
Postat av: lilla rutan

Underbara starka fina vackra Hanna!!! Wow, vilket inlägg, jag blir också glad och stolt och Gud är så god!! :)

ps. jag ska vara i sri lanka i 1 månad, kanske 2, minikanske 3 månader... :P hihi KRAM!!! ds.

2009-04-29 @ 03:41:47
URL: http://ruttututt.blogspot.com
Postat av: Don't mind me

Vad otroligt starkt av dig att stå där framme och prata om någonting som ligger dig så nära. Jag skulle också känna mig stolt efteråt om jag vore du. Och visst kan du ta dig ännu längre än vad du redan har gjort - kroniker, my ass! Kram på dig.

2009-04-29 @ 15:26:21
URL: http://dontmindme.blogg.se/
Postat av: Malin

svar; en bra i taget låter jättefint det! du kommer lyckas bli fri, det tror jag verkligen. ge aldrig upp bara <3och jag ska STAMPA som en tok, jag ger inte upp.

2009-04-29 @ 16:54:50
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: psykiatrin.blogg.se

DU ÄR SÅ JÄVLA STARK! BRA GJORT!

Vi har lite diskussioner och sånt på G på bloggen så kom gärna in och säg din mening. Sen om du har mer citat eller din egen berättelse av psykiatrin så är du jättevälkommen! När du gör ett inlägg så skriv gärna din mejladress - den är bara synlig för mig! Om du har en diagnos som inte finns mer på diagnosbloggarna så säg till mig!

psykiatrin@hotmail.com

psykiatrin.blogg.se

Kram P

2009-04-29 @ 19:37:08
URL: http://psykiatrin.blogg.se/
Postat av: Anonym

Gud vad du är stark!! Kämpa på !! <3

2009-06-08 @ 08:30:10
URL: http://backtofuture.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0