Blåsippor (och hällmålningar)

Trapped between this life and the light
I just can't figure out, how to make it right
A thousand times before
I've wondered if there's something more
- Creed -Jag är uppväxt i Torslanda och har som barn varit bortskämd med att ha nära till både havet och naturen. Skogen fanns bakom husknuten, åkrarna och ängarna fanns på andra sidan stora vägen och efter en kort cykeltur längs med små grusvägar kom man fram till havet och klipporna. Ungefär två kilometer från vårt gamla radhusområde finns ett stort naturreservat - Sillviks naturreservat.

Naturreservatet ligger på en stor snäckskalsbank och här finns många sällsynta och fridlysta växter och blommor, bland annat orkidéer, vildlin, spåtistel, gullviva och slåttergubbe. Och så här på våren blommar blåsipporna. De små blommorna breder ut sig och bildar stora blåa mattor över de små slätterna - det är så vackert att det nästan gör ont. När jag besöker området brukar jag klättra upp på klipporna, och där kan jag stå i evigheter och njuta av en fantastisk utsikt över havet och hela norra skärgården. Jag läste på den här sidan att området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden.

På en höjd i Tumlehed, i närheten av naturreservatet, finns hällmålningar från stenåldern. Bilderna är målade med järnockra och visar båtar, fiskar, hjortdjur och geometriska mönster som kan tolkas som vågor. Motiven tyder på att man levde i en fångstmiljö. Till skillnad från bronsålderns hällristningar är hällmålningar ofta placerade på branta stup. Hällmålningar är dessutom mycket ovanligare än hällristningar och finns främst i de norra delarna av Sverige. Läs mer om hällmålningar här.


Kommentarer
Postat av: Terese

Åh, Hanna!! Du (ni båda!) ser så lycklig ut, riktigt på riktigt!! :D Härligt att se! Kram!! :)

2010-04-23 @ 21:55:32
Postat av: Anne

Låter härligt och ni ser härligt glada ut!kram kram

2010-04-24 @ 12:35:45
URL: http://annenord.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Heej!Bli medlem på Gratiskläder som är 100% gratis såklart. Samla poäng byt sedan ut dom till checkar på Gina, H&M, JC och fler affärer!, enkelt sätt va?!

http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=191470

2010-04-25 @ 15:21:14
URL: http://alexandralovetokiohotel.blogg.se/
Postat av: Samantha

fina bilder :)

2010-04-26 @ 18:48:58
URL: http://cforchanel.blogg.se/
Postat av: Anna

Vad fina ni är! :)

2010-04-27 @ 20:32:38
URL: http://utanattfalla.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0