Gammelstad (och världsarv)

En solig dag begav vi oss iväg på utflykt till Gammelstads kyrka och kyrkstad, som ligger knappt en mil utanför Luleå.


Gammelstads kyrka invigdes 1492 och är norra Sveriges största medeltidskyrka. Runt kyrkan ligger kyrkstaden med 450 rödmålade små kyrkstugor. De första kyrkstugorna byggdes på 1500-talet. Hur ofta man skulle gå på gudstjänst bestämdes av kyrkoplikten - hade man en mil till kyrkan skulle man gå på gudstjänst varje söndag och hade man två mil skulle man gå varannan söndag. Man behövde då någonstans att sova och kyrkstugorna byggdes. Kyrkstugorna är inte stora, men otroligt vackra. Fasaderna ska målas i äkta falu rödfärg och fönsterluckor, dörrar och knutar i vit linoljefärg. Eriks mormor och morfar äger en av de små stugorna. Nyckeln är gigantisk och inredningen gammaldags och mysig. Öppen spis, träsoffa, bord och ett sängskåp.

Kyrkstaden i Gammelstad fördes 1996 in på Unescos världsarvlista. Motiveringen löd så här: Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.

Intill Gammelstads kyrkstad ligger Hägnan, Norrbottens enda friluftsmuseum, ett natur- och kulturmuseum med Norrbottensgårdar, stenladugård, loftbod, smedja och bagarstuga.

Lule Gammelstad fick stadsrättigheter 1621, men på grund av landhöjningen blev hamnen allt grundare och staden flyttades till sitt nuvarande läge 1649. Under en stor del av 1600-talet var Luleå två städer, Lule Nystad och Lule Gammelstad.
Vill du läsa mer om Gammelstad och Gammelstads kyrkstad kan du göra det här.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Finfina bilder, coh det verkar som ni hade en skön dag!

2010-08-06 @ 09:39:32
URL: http://justnuochidag.wordpress.com/
Postat av: Elsa

Vad fina ni är!

Jag har hört om de där stugorna av min syster men inte riktigt förstått vad de var till för. Så tack så mycket!

Kram

2010-08-06 @ 19:36:59
URL: http://elsaingrid.blogg.se/
Postat av: Molly

vilka fina bilder :)

jag ber om ursäkt att jag inte har hört av mig till dig (skäms). vår bil pajade så det blev aldrig någon resa ner. du får ha en fortsatt bra sommar. kramkram

2010-08-07 @ 20:55:16
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Hej Hanna! Vilka underbart fina bilder du har lagt in :D Hoppas allt är bra med dig, fast det verkar så ;-) hehe. Kram Madde!

Postat av: Angelica

En av de där rödmålade kyrkstugorna är faktiskt min familjs :) Den har gått i släkten i massor av generationer, och jag lekte mycket där i Gammelstad som barn. Hade hoppats på att kunna åka upp i sommar, men nu blir det först till jul. Blir så sugen när jag ser dina foton!

Kramar

2010-08-28 @ 00:16:44
URL: http://viktiganyheter.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0