Att finna glädjen i musikens värld (och magiska känslor)

Tell me a story into that good night
Sing us a song for me
- Green Day -


Jag minns en strof som en av ledarna i kyrkan sjöng en gång när jag gick på mellanstadiet. Jag har inte den blekaste aning om vem som står bakom de två meningarna, inte heller vilken sång det är, men den lyder som följer: Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Musik, det får ni ändå medge, gör glädjen ännu mera glädjerik. Jag minns de här meningarna för att det är så det är, och för att musik är glädje. Ja, som många av er säkert vet så älskar jag musik. Och helt ärligt, utan tillgång till musikens värld så skulle jag inte vara kapabel till att andas och leva.

Något av det bästa man kan uppleva är härliga live-konserter. Högst upp på listan står självklart grymma rock-konserter. Tänk att stå mitt i ett hav av människor framför en scen. Man väntar och väntar och väntar. Först ska förbandet spela sina låtar, sedan är det ytterligare en stund av väntan och till slut drar konserten igång - och det är där och då det magiska börjar. Den underbara magiska känslan av att uppleva musik live - musiken kommer så nära att man blir ett med den. Glädjehopp och glädjeskrik. Weeiiooo weeiiooo! Åh, jag har varit på så många görbra konserter genom åren - för att nämna några ur mängden... Blindside, Green Day, U2, Billy Talent, Jerusalem, Disturbed, Volbeat, Mammuth, Finley, MCR, Mando Diao, The Sounds, Elton John... Jag har en dröm om att få se Nickelback, Alter Bridge, Skillet, 3 doors down och Staind live, och även om jag vet att sannolikheten i stort sett är lika med noll så kommer jag aldrig att ge upp den drömmen. Att få uppleva en konsert med Creed hade inte heller varit fel, men det är ännu mindre sannolikhet eftersom de inte existerar längre. Creeds magnifika låtar kommer dock alltid att leva vidare, i alla fall i mina högtalare.

Den något suddiga bilden ovan är tagen precis efter Blindsides konsert på Frihamnspiren under EM-festen i augusti 2006. Den konserten kommer jag aldrig att glömma. Det var första gången jag och min syster Karoline såg Blindside live och vi stod och väntande framför scenen i ett par timmar innan konserten började. Och nu ska jag faktiskt erkänna något... Jag har aldrig gråtit till filmer och sånt där, men när Blindside började spela den där augustikvällen blev jag så tagen av lycka att glädjetårar strömmade nerför mina kinder. Så där var det sagt. I år släpper Blindside ett nytt album och jag håller mina tummar stenhårt och hoppashoppashoppas att det blir en ny konsert med Blindside inom en snar framtid.

Ni kanske minns att jag var en aningens sur i höstas, då jag missade Green Days konsert i Globen? Förra helgen meddelande en vän mig att det ryktades om att Green Day skulle spela på Ullevi i sommar. Ett riktigt glädjerus tändes inuti mig. Någon dag senare läser jag i Göteborgsposten att ryktena var sanna - Green Day kommer till Ullevi den 5:e juni. Jag och Karoline var på Green Days konsert i Scandinavium i juli 2005. Det var en av de bästa konserter jag någonsin varit på och bara tanken på att få möjlighet att se dem live igen fick mitt hjärta att hoppa av glädje - och om jag inte varit febrig och tokförkyld så hade jag förmodligen skuttat runt som en liten galning. När klockan slog nio igår morse satt jag redo framför datorn och tjugo minuter senare var biljetterna till Green Days 21st Century Breakdown Tour bokade och betalda - och när jag gick ut genom dörrarna från Scandinaviums biljettkassa igår eftermiddag var ett strålande leende fastklistrat på mina läppar.


Sing us a song of the century that's louder than bombs and eternity
The era of static and contraband that's leading us to the promised land
Tell us a story that's by candlelight, waging a war and losing the fight
They're playing the song of the century, of panic and promise and prosperity
Tell me a story into that good night
Sing us a song for me

Kommentarer
Postat av: M

Åh, vilket härligt inlägg Hanna!Du, jag har glömt bort lösenordet till din skyddade blogg... rodnar och skäms lite grann... Kan du skicka det till mig?Varma kramar

2010-02-23 @ 21:12:51
Postat av: Therese (Engelbrekt)

Låten heter "Musik ska byggas utav glädje" och jag tror att Lill Lindfors sjöng den i Meleodifestivalen 1985. I Linköping (tror i Lund också) sjunger de alltid den låten fast med ordet musik utbytt mot spex i slutet av spexföreställningar.

2010-02-24 @ 08:12:13
Postat av: Sara

Ja,vad vore livet utan musik? Hoppas så att Blindeside kommer till Sverige, hade varit underbart att gå på dom med dig!

Kram

2010-02-24 @ 10:27:27
URL: http://howtospendtime.wordpress.com
Postat av: lellan

Jag måste ha missat något. Har då aldrig varit på en konsert! Verkar vara en heldundras bra upplevelse!har du en skyddad blogg? Är det något man får läsa?Kramar <3

2010-02-24 @ 11:40:21
URL: http://www.livetenligtlellan.blogspot.com
Postat av: Rebecca MW

Haha din glädje smittar verkligen av sig!! :D

2010-02-24 @ 15:05:18
URL: http://rmwblogg.wordpress.com
Postat av: sofia

Åh vad roligt, härligt! :)Jag håller verkligen med dig, livemusik är oslagbart, ruset av att vara mitt uppe i musiken är helt underbart! haha :D

2010-02-25 @ 01:53:35
URL: http://frisellco.blogg.se/
Postat av: Johanna

Härliga, härliga musik, och härliga konserter! Själv längtar jag sjukt mycket till Peace & Love festivalen som jag går på varje år :) Och jag är så avis på Green Day biljetterna!Kram!

2010-02-25 @ 11:22:08
URL: http://justnuochidag.wordpress.com/
Postat av: Lissie

Tack för din kommentar, all input är positiv!Blir lite avundsjuk på att du varit på så många konserter. Håller med om att det kan vara en magisk upplevelse!

Och grattis till biljetterna också, förresten! Kram

2010-02-25 @ 23:36:06
URL: http://thinline.blogg.se/
Postat av: Mia

Musik är helt fantastiskt, jag sjunger alltid när jag mår dåligt...det fungerar. undrar får jag också läsa din lösenordsskyddade blogg?

Kramar

Postat av: Terese

Härligt!! :) Själv åker jag ner till Helsingfors om en vecka för att gå på Kent-konsert med brorsan :D

2010-02-26 @ 17:30:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0