Barfotabarn (och sånger som framkallar tårar)

Barfota utan strumpor och skor ska jag vandra med dig
ut till sommarn där vindarna bor, till ros och förgätmigej
Jag plockar smultron vid vägens kant och trär sen upp dem på strån
det killar så skönt under foten min, jag känner gruset med tån

- Mats Paulson -


Om min kärlek till musik kommer från min mormor eller inte lär jag aldrig få veta. Men en sak är i alla fall säker, mormor tyckte väldigt mycket om musik. När hon var hemma stod alltid radion påslagen - med ett kassettband på plats inuti, så att det bara var att trycka på rec-knappen då en bra låt spelades. Min mormor hade några favoritlåtar, en av dem var Ingemar Olssons sång Du vet väl om att du är värdefull. När jag hör den sången bränner alltid tårarna innanför ögonlocken, och de flesta gånger kan jag inte hålla tillbaka dem utan låter de sakta rinna nerför mina kinder. En annan sång som jag förknippar med mormor är Barfotavisan med Mats Paulson. Den sången trallade alltid mormor på när vi vandrade hand i hand på grusvägarna och ängarna alla de där somrarna ute på landet. Sommar för mig är solstrålar, hallon, hav och värme. Och att gå barfota.

Jag var ett barfotabarn när jag var liten. Så fort vårsolen kikade fram och värmde kinderna slängde jag av mig både skor och strumpor. På sommaren sprang jag barfota över grönskande sommarängar, grusvägar och soldränkta klippor. Jag spelade barfota-fotboll på fotbollsplanen nere vid gamla förskolan i Torslanda. Jag sprang och det var känslan av frihet under fötterna som bar mig framåt. Känslan av att vara barfota är speciell. Och jag känner likadant än idag.

Jag minns sommarkvällarna ute på landet, hos mormor och morfar. Jag och min syster Linnea klättrade upp på diskbänken i köket och satte ner våra svarta fötter i varsin diskho. Mormor tappade upp varmt vatten och hällde sedan i några droppar av den gröna tallbarrsoljan - jag minns att det doftade tallbarr i hela köket. Vi satt där på diskbänken, mittemot varandra, och tvättade rent våra små barnfötter. Sedan var det dags att krypa ner under täcket, och innan lampan släcktes lyssnade vi med spända öron på de sagor som mormor läste för oss.

Det här är minnen som sprider värme och äkta lycka inuti mig, som förevigt finns bevarande i mitt hjärta. Minnen som även framkallar en och annan tår.

Kommentarer
Postat av: Lissie

De där sångerna framkallar samma känslor hos mig. Fina minnen, men samtidigt ledsamma. Allt var ju så enkelt när man var lite, på något vis...

Kram

2010-03-16 @ 20:37:27
URL: http://thinline.blogg.se/
Postat av: Liv

vad vackert skrivet, vännen. jag var också ett barfotabarn när jag var liten, och är väl egentligen fortfarande ;) den riktiga sommarkänslan infinner sig när man får gå barfota i gräset.. Y är likadan, hon frågar flera ggr i veckan om man får gå utan skor än :)

2010-03-16 @ 20:57:41
URL: http://livleverlivet.blogg.se/
Postat av: Anne

Härliga minnen fina du! bevara dem väl och ta fram dem när det känns lite tungt!kramar i massor till dig fina Hanna

2010-03-16 @ 21:47:33
URL: http://annenord.blogg.se/
Postat av: Rebecca MW

Vilken lycka att ni fick tillbringa tid med varandra och att hon gav dig dessa vackra minnen. Jag blir alldeles rörd när jag läser.

2010-03-17 @ 10:10:00
URL: http://rmwblogg.wordpress.com
Postat av: Molly

vilka härliga minnen jag får av din text hanna :) tack för det :)hoppas att du mår bra denna dag!? jag hoppas även att solen skiner på dig :)ta hand om dig! kramar

2010-03-17 @ 13:11:38
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Lissie

Du undrade om min syster har kontakt med några andra i samma situation... jo, några stycken. Som hon träffat genom behandlingarna. Det är nog bra, att kunna utbyta tankar och så. Så länge det inte blir att man drar ner varandra.Hoppas att du har en fin dag. Kram

2010-03-17 @ 15:08:50
URL: http://thinline.blogg.se/
Postat av: Therese "tisa"

Sv: Fina minnen, det är tur att det finns.Jo men precis, vi har ju både fb och mobilen.

Och till sommaren kommer nog jag och Malin till Gbg ska du se :)Ta hand om dig du med, fina du <3

Kram

2010-03-17 @ 17:34:06
URL: http://theresewictoria.blogg.se/
Postat av: Lisa I

Fina minnen, som framkallar en och annan tår hos mig också. Jag var också barfotabarn, men numera är mina trampdynor så bortskämda av sulor att det gör ont att gå barfota annat än på solvarma havsklippor, mjuka stränder och underbart gräs. Åh, längtar...Kram, finaste H!

2010-03-17 @ 22:37:17
URL: http://lisaslivslust.blogspot.com
Postat av: Molly

hej hanna!

hoppas att du har haft en bra dag!? :)

jag ska tyvärr inte till gbg i påsk, det kom en sak emellan som jag måste ta itu med. jag kommer antagligen ner i sommar, ska till far då. är du hemma något i sommar? hoppas, skulle gärna vilja ses :)ta hand om dig! kramar

2010-03-20 @ 19:08:22
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Karoline

woooo, guess who just började blogga sis!!

2010-03-21 @ 01:24:45
URL: http://karolines.devote.se/
Postat av: Malin

"barfota utan strumpor och skor, ska jag vandra med dig, ut till sommarn där vindarna bor, tills ros och förjätmigej. jag plockar smultron vid vägens kant och trär sen upp dem på stå, det kittlar så skönt under foten min, jag känner gräset mot tån"och nu vill jag ha sommar.

sommar och gbg. <3svar; tack för att du tror på mig kära du, och tack för att du delar med dig <32010-03-21 @ 14:19:45
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: Karoline

woo, guess what, jag lämnade devote efter typ ett halvt dygn! gick typ inte att desgina där och det var segt. Syster, följ min nya blogg! :)

2010-03-21 @ 15:51:12
URL: http://karolines.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0