Från ambition till handling (och skrämmande siffror)

I got to fight today to live another day
- Skillet -Igår representerade jag SHEDO på en konferens i Stockholm, Från ambition till handling - en konferens för inspiration och samverkan kring psykisk hälsa. Det var socialdepartementet tillsammans med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som anordnade konferensen och inbjudan gick ut till generaldirektörer och projektansvariga i statliga myndigheter och SKL, samt representanter från kommuner, landsting, riksdag och socialutskott. Inbjudan gick även ut till NSPH, Rädda Barnen, BRIS och SHEDO. Konferensen handlade om regeringens olika satsningar inom områdena psykiatri, stöd och service till personer med psykisk funktionsnedsättning, främjande av psykisk hälsa, hur vi ska öka kunskapen kring psykisk ohälsa och förbättra attityden till personer som drabbats av psykisk sjukdom.

Schemat var späckat och många skulle komma till tals. Socialminister Göran Hägglund (KD) inledde på morgonen med att prata om hur vi tillsammans kan förbättra och utveckla den psykiska hälso- och sjukvården. Psykiatrin har under många år varit eftersatt, många har inte fått den vård och det stöd som de har behövt. Anders Knape, SKL:s ordförande, höll ett tal som handlade om att vi måste utnyttja varandras kunskap - inte bara se vad som är mitt och ditt område. Vårdkedjan, familjen, civilsamhället och ideella organisationer måste samarbeta. Paneldebatterna avlöste varandra under hela dagen. Rikard Bracken från Handisam berättade om en befolkningsundersökning som visade att cirka 70 % har erfarenhet av någon form av psykisk ohälsa, antingen har man själv varit drabbad eller någon i ens närhet. Det är ganska stora siffror. Men psykisk ohälsa är tabubelagt och många drabbade känner skam och vill inte berätta om sin sjukdom. 25 % svarar nej på frågan om man kan tänka sig att jobba tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom. Nio av tio med psykisk ohälsa möts av okunskap, negativa attityder och diskriminering. Är inte det skrämmande? Människors attityder blir dock mer positiva av nära personliga kontakter med människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa.

I psykiatrisatsningen är fyra områden prioriterade: 1) Barn och ungdomar. 2) Arbete och sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning. 3) Satsningar på kompetens och evidens. 4) Stöd för långsiktigt kvalitets- och utvecklingsarbete. Jag fick inblick i de 30-talet olika projekt är igång. Ny lagstiftning och nya riktlinjer föreslås, satsningar på forskning, stöd till kommuner och landsting för att förbättra tillgängligheten till vård. Det diskuterades en hel del om att det här en uppgift som måste göras gemensamt av stat, kommuner och landsting. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) avslutade dagen med att prata om förebyggande arbete, valfrihet och bästa tillgängliga kunskap och hon menar att kunskap ger förändrad attityd. Titta bara på attityden på rökning. Numera är det en självklarhet att inte röka på restauranger och krogar, men så var det inte för bara några år sedan. Man en nollvision när det gäller självmord, eftersom de flesta självmord går att förebygga genom engagemang hos både professionella och medmänniskor. Och visst borde det finnas en första hjälpen?! Precis som det finns första hjälpen i hjärt- lungräddning! Målet är en bättre och modernare vård, samt förbättrad psykisk hälsa hos barn och ungdomar.

Det här är ett ämne som intresserar mig och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst. Nu får det dock räcka för idag, men jag kan lova att jag kommer ta upp det igen.

Kommentarer
Postat av: Rebecca MW

Alltså jag har så otroligt svårt att förstå sådant som att 25% av befolkningen skulle vara ovilliga att arbeta med personer som lider av psykisk ohälsa. Jag ställer mig helt främmande till en sådan inställning. På samma sätt känner jag en oerhörd förvåning när jag stöter på människor med inställningen att "pedofiler ska ju bara låsas in och så slänger man nyckeln", eller att personer som dömts för brott ska förföljas efter att de avtjänat sin påföljd. Sådana inställningar är på en så otroligt låg och omänsklig nivå. Det är så svårt för mig att förstå hur man kan tänka så stereotypt, fördomsfullt, hänsynslöst och onyanserat. Blir ledsen av att tänka på att det faktiskt finns människor som på allvar har sådana inställningar.

2010-05-05 @ 23:22:03
URL: http://rmwblogg.wordpress.com
Postat av: Sofia Å

Tack för din utförliga redogörelse! Det verkar som att vi hade rätt person på rätt plats :o)

2010-05-06 @ 13:41:54
Postat av: Anne

Låter som det var riktigt intressant och som Sofia skrivit låter som rätt person var på rätt plats!kramar till dig fina!

2010-05-08 @ 10:45:18
URL: http://annenord.blogg.se/
Postat av: Molly

låter som en intressant konferens. det här är också sånt som intresserar mig.hoppas att du har haft en bra helg med mkt sol både ute och i sinnet :)kramar

2010-05-09 @ 15:04:34
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Matilda

Intressant!

Och starkt av dig att engagera dig!

2010-05-10 @ 21:14:00
URL: http://matildamodigh.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0