Ett mänskligare Sverige (och ditt viktigaste val)

Kristdemokraterna lyckas blanda en mysig låt med ett ganska obehagligt budskap,
och sen så får man veta att om man röstar på Göran Hägglund då blir det bara mys.
Jag tycker att det är den bästa filmen. Det är den tuffaste. Den sticker ut.
- Viggo Cavling om Kristdemokraternas valfilm (se här) -Mitt första minne av politikens värld är från september 1991. Jag var åtta år gammal och fick följa med mina föräldrar till röstlokalen i Torslandaskolans matsal. Jag förstod inte så mycket men jag minns att jag tyckte det var otroligt spännande. Tre år senare fick jag själv rösta för första gången. Jag gick då i femte klass och fredagen innan det riktiga valet gjorde vår mellanstadielärare om vårt klassrum till en vallokal. Sedan fick vi elever, en efter en, gå in bakom ett skynke och lägga varsin röstsedel i en kartong. När alla lagt sin röst var det dags för rösträkning. Jag minns faktiskt inte om det var Moderaterna eller Socialdemokraterna som vann valet i vårt klassrum, men jag minns däremot att det var väldigt jämt. En annan sak jag minns är att det parti jag röstade på bara fick en enda röst - och att det var jag som röstat på det partiet räknade naturligtvis mina klasskamrater snabbt ut och de fick då något mer att mobba mig för.

På söndag är det dags för val igen. Jag tänker inte säga till er vad ni ska rösta på, för det är ert eget val. Men eftersom jag i princip alltid blir ifrågasatt när ämnet politik dyker upp så tänker jag kort förklara varför jag röstar på det parti som vill arbeta för ett mänskligare Sverige. Alla partier talar om människors lika värde. Kristdemokratin talar om människans unika och okränkbara värde. Kristdemokraterna är det parti som sätter barnen och framtiden främst, med en värdegrund där människan står i centrum. Haro, Riksorganisationen för valfrihet, jämställdhet och föräldraskap, utsåg tidigare i veckan Kristdemokraterna till Barnens Parti. Läs artikeln här.

Vi människor är olika och har olika behov. Vi är inte stöpta i samma form och därför tror jag inte på pekpinnar - att politiker ska bestämma hur jag ska leva mitt liv. Jag tror på valfrihet - att människor själva får frihet att välja och möjlighet att bestämma över sitt liv och sina tillgångar. Om jag får barn i framtiden så vill jag själv bestämma hur länge jag ska vara hemma och vilken typ av barnomsorg som passar mitt barn. Jag vill själv kunna välja vilken skola mitt barn ska gå i, både när det gäller grundskola och gymnasium. Och när jag blir gammal vill jag själv bestämma vem som ska ta hand om mig, var jag ska bo och vilken boendeform som passar just mig bäst.

Vi tycker att något är fel när de som trängs mest får de bästa platserna.
Att det är för svårt att få stöd om man inte höjer rösten. Att Sverige är för kallt och egoistiskt.
Vi vill att samhället ska byggas på hänsyn, på att människor är solidariska och hjälper varandra.
Alla har inte samma förutsättningar, men alla måste ha samma rättigheter.
Vi kämpar för ett mänskligare Sverige, där det inte bara är de
som bufflar sig fram som får mest uppmärksamhet.

Det finns egentligen mycket mer att tillägga, som skolan och barns trygghet, sjukvård, äldreomsorg och psykiatri, arbete och nya företag, bistånd och fastighetsskatt, miljö och fler närpoliser, ROT och RUT etcetera. Men jag skulle hålla mig kortfattat och därför avslutar jag med att säga att politik trots allt inte är det viktigaste här i livet. Det finns ett annat val - ditt viktigaste val - som handlar om vem du vill vara och vem du vill följa.


Kommentarer
Postat av: Sofia

Religion och politik - då blir man alltid kritiserad. Jag fick för övrigt ett tackmail från Maria Larsson idag, ang. boken. Det är fint att ha tid med det knappt två dagar innan valet. Jag har också mailat ut en fråga till alla riksdagspartier, om vad de tycker att unga med självskadebeteende vårdas på rättspsyk. De flesta av svaren är mer eller mindre virriga och flummiga, men här kommer i alla fall KD:s svar:Bästa Sofia!Tack för Ditt e-mail av den 16 september om unga kvinnor med självskadebeteende.Kristdemokraterna anser att de sköraste ska ha mest skydd. I maj i år belyste radioprogrammet Kaliber i ett antal inslag tillståndet inom Statens InstitutionsStyrelse (SIS) och deras hem för barn och ungdomar. De uppgifter som då framkom naggade förtroendet för SIS i kanten. Självklart ska ingen kunna vårdas i enskildhet genom någon slags praxis som till exempel drabbar samtliga nykomna. Isolering ska självklart undvikas så långt möjligt. Rätten att vara påklädd måste vara det vanliga. Detta och mycket mer har tydligen inte fungerat.Det är en viktig uppgift för Socialstyrelsen som tillsynsmyndighet att se över varför de som är skörast inte fått mest skydd. Här får inte sparas vare sig resurser eller engagemang. På sikt behöver barn- och ungdomars rättigheter stärkas även om de är tvångsomhändertagna. Detta kan lämpligen ske genom en översyn av LVU.Har Du ytterligare frågor eller funderingar, är Du välkommen att kontakta oss igen.MVHJonas Arnell

2010-09-17 @ 18:39:57
Postat av: Hanna

Sofia: Det jag menade var att man alltid stöter på kommentarer som handlar om att jag är kristdemokrat för att jag är kristen, och det är jag lite trött på. För det är inte därför. Politik och religion hör inte ihop tycker jag. Jag känner kristdemokrater som inte är kristna och jag har kristna vänner i alla politiska färger. Och sen undrar jag om hade det varit likadant om man tillhörde M eller S? Känns som att man blir mer ifrågasatt om man tillhör något av de mindre partierna..Kul att du fick mail från Maria, hoppas hon skrev något bra :) Såg att du lagt ut alla svaren på bloggen, ska läsa dem!

2010-09-20 @ 21:58:50
Postat av: S

Jag tycker att det är bra att du står för att du är kristdemokrat och argumenterar för det. Själv röstade jag inte på dem men blir trött på att alla (känns det som ibland) tycker sig ha rätt att kritisera dem, ofta utan riktiga argument. Klantigt av lärarna i din skola förresten, jag tycker nog av det skälet att de bara ska redovisa antalet röster för partierna får mer än åtminstone 3 röster.

2010-09-22 @ 09:19:10
Postat av: Karoline

kunde inte bara lämna den där halvrutten, så hittade en tratt som jag använde som hink och så hällde jag sand på måsen, så rörde den inte. och det är synd att man inte kan äta flygsvamp för det fanns jättemycket!

2010-09-26 @ 21:56:51
URL: http://karolines.webblogg.se/
Postat av: Alex

Heeej! Saknar dig me ju och ses gärna snart igen! Jag är ju rätt flexibel ett tag till såå när det passar dig är det bara att messa! :)

Gör du praktik i göteborg?stor kram

2010-10-03 @ 08:14:13
URL: http://beyondheaven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0