En mycket viktig bok (och läs läs läs!)En kopp te är obligatoriskt under mörka novemberkvällarJag har precis läst ut det sista kapitlet i en mycket viktig bok. Och jag ryser. Boken gavs ut förra veckan och jag måste säga att det är årets viktigaste bok. En bok som alla borde läsa. Boken heter Slutstation rättspsyk och är skriven av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson.

Det handlar om unga kvinnor med allvarligt självskadebeteende, som skickas till rättspsykiatriska kliniker eftersom allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. De unga kvinnorna har inte begått något brott, ändå tvingas de in på rättspsyk tillsammans med dömda mördare, våldtäcksmän, pedofiler och pyromaner. De utsätts för tvångsåtgärder; bältesläggningar, isolering, tvångshandskar, tvångshjälmar.

Boken är en skrämmande läsning om vad som händer i Sverige på 2000-talet. Det är verkligen ingen rolig läsning. Tvärtom är det oerhört vidrigt och ibland kan man inte fortsätta läsningen på grund av illamående. Det mest läskiga är att jag känner flera av de unga kvinnor som medverkar i boken, för även om jag vet vad de gått igenom så är det en helt annan sak att läsa det i tryckta bokstäver i en bok med hårda pärmar. Men jag rekommenderar er ändå att läsa. Bara för att det är så viktigt. Läs, läs, läs!

Läs mer om Slutstation rättspsyk, både boken och den pågående debatten i media, här: http://rattspsyk.wordpress.com


Stor eloge till Sofia och Thérèse, för allt det jobb, tålamod och kraft
ni lagt ner på den här boken! Jag är en mycket stolt vän.
Kommentarer
Postat av: Terese

Såg intervju med Sofie i "Min morgon" här i finlandssvensk tv, så hon har varit och berättat om boken i Finland också. Bra att undersökningar av det här slaget görs!!

2011-11-22 @ 20:07:29
Postat av: Em

Jag ska se till att läsa denna boken. Den verkar riktigt intressant!

Krram

2011-12-09 @ 10:32:33
URL: http://ordbaraord.blogspot.com
Postat av: Lissie

Mina mardrömmar förvärrades av den här boken... Men en mkt viktig bok, man kan ju hoppas att den gör någon skillnad.Kramar

2011-12-17 @ 18:30:30
URL: http://fairlynuts.blogg.se/
Postat av: josefin - f o t o b l o g g

Har du lust att följas via blogglovin? Din blogg är jättefin! :D kram

2011-12-20 @ 07:30:27
URL: http://juzzisfoto.blogg.se/
Postat av: moa lundgren

hej vilken cool blogg

har du lust att kolla min blogg??

för ska snart släpa en bok på bloggen och

jag vill att många ska fåläsa den för det

handlar om att gåimot mobbning övergrep och allt annat som har hänt mig och jag vet har hänt fler. tack ha en trevlig kväl

2011-12-28 @ 20:34:50
URL: http://mosansliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0