Syrener (och kärleken)

En vän är en person som kommer när andra försvinner
-Walter Winchell -


Kärleken. Du är det finaste jag vet.Oslo tur och retur (och tacksamhet)

Skratt är vackert. Du är vacker.
Vackrast är du när du skrattar.

- Anonym -Tillsammans med nio vänner spenderade jag en helg i den norska huvudstaden. En helg fylld med sightseeing, gemenskap, skratt och promenerande. Vi trotsade regndropparna som föll från himlen och njöt under den lilla stund då solstrålarna gassade på våra kinder.

Uppe på Holmenkollen beundrade den fantastiska utsikten över Oslofjorden och kikade på den nya backhoppnigsbacken - som ska användas under VM nästa år. Vi gick runt på Operahusets tak, strosade på Karl Johans gate, tittade på slottet och rådhuset och tog oss till Bislettstadion för att spana in stora uppblåsbara statyer - det var dock inte riktigt så spännande som några av oss trodde, men utflykten till idrottsarenan gav oss i alla fall helgens skratt. Innan vi begav oss hemåt i söndags var på gudstjänst i Misjonssalen och besökte Munch-museet, där vi spanade in en av världens mest kända tavlor - Skriet.

Kort och gott, det var en mycket trevlig helg. Jag är oerhört glad och tacksam över att jag har så goa vänner och att jag får vara en del av en sådan här härlig gemenskap. Även om jag ibland känner mig i vägen och besvärlig, så är mina leenden ärliga och mina skratt äkta.Och jag har föresten världens vackraste syster. Om ni inte tror mig, så kika in här.

Med solen i ögonen (och (H)järnkoll)

The worst moment for an atheist is when
he feels grateful and has no one to thank

- Samuel Cavert -


Med solen i ögonen satt jag i fredags lutad mot min sten på Ramberget. Grönskande träd och fågelkvitter. Blommor på marken, harar på språng och en bok i min hand. Helt ljuvligt! Och att sedan få umgås med vänner, skratta, prata och spela favoritspelet Settlers. Bättre kan det nog inte bli. Jag hade verkligen en helt fantastisk födelsedag. Torsdagskvällen var även den helt fantastisk, och då gav dessutom IFK Göteborg mig en superduperpresent i form av en 4-0 seger mot AIK!

Ikväll har jag sprungit vårruset i Slottsskogen tillsammans med tusentals andra Göteborgsbrudar - eller för att vara exakt så var vi 16 000 som sprang. Det var som vanligt helt galet trångt, men helt galet roligt! Tiden blev i år nitton minuter och en sekund, vilket jag får vara nöjd med. Och samtidigt var ett Göteborgsderby mellan IFK Göteborg och GAIS i full gång borta på gamla ullevi - tyvärr slutade matchen 0-0.

Och till sist vill jag passa på att tipsa om (H)järnkoll, som jag fick information om på konferensen förra veckan. Ni kanske redan har sett reklamfilmen som börjat rulla i TV-rutan? (H)järnkoll är ett projekt som ska slå hål på alla myter kring psykisk ohälsa, öka kunskapen och minska negativa attityder. Gå in på (H)järnkolls hemsida och läs mer om psykisk ohälsa, myter och om vad du kan göra för att sprida kunskap!


Från ambition till handling (och skrämmande siffror)

I got to fight today to live another day
- Skillet -Igår representerade jag SHEDO på en konferens i Stockholm, Från ambition till handling - en konferens för inspiration och samverkan kring psykisk hälsa. Det var socialdepartementet tillsammans med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som anordnade konferensen och inbjudan gick ut till generaldirektörer och projektansvariga i statliga myndigheter och SKL, samt representanter från kommuner, landsting, riksdag och socialutskott. Inbjudan gick även ut till NSPH, Rädda Barnen, BRIS och SHEDO. Konferensen handlade om regeringens olika satsningar inom områdena psykiatri, stöd och service till personer med psykisk funktionsnedsättning, främjande av psykisk hälsa, hur vi ska öka kunskapen kring psykisk ohälsa och förbättra attityden till personer som drabbats av psykisk sjukdom.

Schemat var späckat och många skulle komma till tals. Socialminister Göran Hägglund (KD) inledde på morgonen med att prata om hur vi tillsammans kan förbättra och utveckla den psykiska hälso- och sjukvården. Psykiatrin har under många år varit eftersatt, många har inte fått den vård och det stöd som de har behövt. Anders Knape, SKL:s ordförande, höll ett tal som handlade om att vi måste utnyttja varandras kunskap - inte bara se vad som är mitt och ditt område. Vårdkedjan, familjen, civilsamhället och ideella organisationer måste samarbeta. Paneldebatterna avlöste varandra under hela dagen. Rikard Bracken från Handisam berättade om en befolkningsundersökning som visade att cirka 70 % har erfarenhet av någon form av psykisk ohälsa, antingen har man själv varit drabbad eller någon i ens närhet. Det är ganska stora siffror. Men psykisk ohälsa är tabubelagt och många drabbade känner skam och vill inte berätta om sin sjukdom. 25 % svarar nej på frågan om man kan tänka sig att jobba tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom. Nio av tio med psykisk ohälsa möts av okunskap, negativa attityder och diskriminering. Är inte det skrämmande? Människors attityder blir dock mer positiva av nära personliga kontakter med människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa.

I psykiatrisatsningen är fyra områden prioriterade: 1) Barn och ungdomar. 2) Arbete och sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning. 3) Satsningar på kompetens och evidens. 4) Stöd för långsiktigt kvalitets- och utvecklingsarbete. Jag fick inblick i de 30-talet olika projekt är igång. Ny lagstiftning och nya riktlinjer föreslås, satsningar på forskning, stöd till kommuner och landsting för att förbättra tillgängligheten till vård. Det diskuterades en hel del om att det här en uppgift som måste göras gemensamt av stat, kommuner och landsting. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) avslutade dagen med att prata om förebyggande arbete, valfrihet och bästa tillgängliga kunskap och hon menar att kunskap ger förändrad attityd. Titta bara på attityden på rökning. Numera är det en självklarhet att inte röka på restauranger och krogar, men så var det inte för bara några år sedan. Man en nollvision när det gäller självmord, eftersom de flesta självmord går att förebygga genom engagemang hos både professionella och medmänniskor. Och visst borde det finnas en första hjälpen?! Precis som det finns första hjälpen i hjärt- lungräddning! Målet är en bättre och modernare vård, samt förbättrad psykisk hälsa hos barn och ungdomar.

Det här är ett ämne som intresserar mig och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst. Nu får det dock räcka för idag, men jag kan lova att jag kommer ta upp det igen.

Naturens underverk (och SHEDO-dagar)

Without you I fail in every way
Picture a world for me where I can stay
Without you I break in every way
Imagine a place for us where you and I stay

- Dead by April -Dead by April spelade på Liseberg förra helgen!

Våren är det ljuvligaste som finns. Jag kan inte låta bli att le, le och åter le då björkar slår ut i vårgröna nyanser och japanska körsbärsträd står i blom. Jag bara älskar att stå under träden och se naturens underverk blomma ut i sprakande färger. Vackerhet.

Jag har varit i Skåne ett par dagar. SHEDO-dagar. Styrelsemöte och ungdomsmässa i Eslöv. Mässan besöktes av galet mycket männsikor - Bor det verkligen så många i lilla Eslöv? Allt gick i alla fall finfint. Vi fick prata med de som kom fram till vårt bord och delade ut flyers med information om SHEDO och skillslistor - en lista med konstruktiva tips om vad man kan göra när livet är svårt. Besökarna fick även skriva ner sina svar på de här tre frågorna; Vilken är din bästa egenskap? Vilken är din högsta dröm? Vad vet du om SHEDO? Vi fick in ganska många svar, vilket var riktigt roligt! Det är så underbart att se att människor har drömmar här i livet!

På måndag drar jag iväg till huvudstaden och representerar SHEDO på konferensen Från ambition till handling - en konferens för inspiration och samverkan kring psykisk hälsa. Programmet är späckat med mängder av intressanta föreläsningar, bland annat ska jag få lyssna till Göran Hägglund, Maria Larsson och Anders Knape (SKL:s ordförande). Det ska bli väldigt spännande!


RSS 2.0