Inferno (och 117 miljoner)

Att drömma om framtiden är lättare
än att oroa sig för morgondagen

- Deborah Schoeneman -Förra veckan startade Inferno - en dokumentärserie i åtta delar som handlar om psykisk ohälsa. Hur är det att leva med en psykisk sjukdom som resulterar i ångest, självmordstankar och vanföreställningar? I programmet får man följa åtta unga personer som i varsitt avsnitt berättar om sin sjukdom och hur det påverkar livet. Inferno skildrar även vardagen på den psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Tittarna får dessutom kika in bakom kulisserna på radioprogrammet Radio Totalnormal - Radioprogrammet där psykiskt sköra och psykiskt starka människor kommer till tals. Radio Totalnormal sänds live varje vecka från Stockholm.

Inferno sänds på torsdagar klockan 21.00 på Kunskapskanalen (repris söndagar klockan 22.00 i SVT1). Läs mer om programmet här.

Den här veckan har man inlett rättegången mot de tre killar som misstänks ha anlagt branden som totalförstörde Torslandaskolan i mitten av november förra året. De åtalas för grov mordbrand och Göteborgs kommun kräver dem på 117 miljoner kronor i skadestånd - vilket innebär att de blir skadeståndskyldiga under resten av sina liv. Läs mer här och titta här.


Färgskiftningar (och självbild)

Det viktiga är sällan bråttom
och det som är bråttom är sällan viktigt

- Eisenhower -Hösten är här och löven skiftar färg. Det är vackert. Men nej, jag kommer aldrig lära mig att tycka om den mörka årstid som ligger framför oss.

Efter tre besök på vårdcentralen, skrap i halsen, stick i fingret och ytterligare prover har jag fått veta vad det är för elände jag drabbats av. Det började ju bli lite tröttsamt, för jag hade ändå gått omkring med det i drygt två veckors tid. Eländet stavas mononukleos - på vanlig svenska säger vi körtelfeber. Egentligen spelar det ingen roll vad det heter, för det enda jag vill just nu är att bli frisk och pigg igen.

SHEDO-träffen i somras hade vi förmånen att få lyssna till en föreläsning med Cajsa Tengblad. Hon pratade då under temat självbild - Vad är självbild? Vad påverkar min självbild? Vad kan man göra för att må bra och få en sund självbild? Självbild handlar om hur jag ser på mig själv, min syn på mig själv och min person - den jag är. Cajsa pratade bland annat om att vi har en kärlekstank inom oss, som längtar efter att bli påfylld. Vi behöver bli älskade, sedda och bekräftade för de personer vi är och inte för det vi gör. I söndags var jag och alla andra barn- och ungdomsledare i Smyrnakyrkan på en inspirationsdag, där vi fick lyssna till Cajsa. Temat den här gången var: Vad kan jag ge? och hon delade med sig av tio punkter som handlar om vad vi kan ge till barn och ungdomar. Det var en riktigt intressant eftermiddag och vi blev inspirerade till max. Cajsa har skrivit boken Självbild, som jag varmt kan rekommendera.


Min syster har flyttat till Oslo tillsammans med två vänner
- följ deras äventyr i den norska huvudstaden här.

RSS 2.0