Nämndeman (och inte ens i drömmen)

Du behöver inte räcka till,
det räcker att Du finns till

- Tomas Sjödin -


Efter valet hösten 2010 blev både jag och maken invalda som nämndemän i förvaltningsrätten i Göteborg. Nämndemännens uppgift i förvaltningsrätten är att tillsammans med en juristdomare tillämpa rättsreglerna i olika mål. I förvaltningsrätten är det konflikter mellan den enskilde och det allmänna (myndigheter etc) som ska lösas. För ungefär ett år sedan var jag på min första förhandling och under året som gått har jag varit med om många olika typer av mål. Det är inget lätt uppdrag, men man lär sig något nytt varje gång och får en inblick i hur lagar och domstolar fungerar. Jag är glad att jag tackade ja till uppdraget, för det är verkligen intressant och en bra erfarenhet att ha med sig.

De mål som tas upp i förvaltningsrätten är bland annat skattemål, socialförsäkringsmål, socialtjänstmål, migrationsmål, LVU-mål, LVM-mål och psykiatrimål (LPT och LRV). I förmiddags fick jag således vara med om något som jag tidigare i mitt liv aldrig ens kunnat drömma om. Jag satt som nämndeman och dömde i förhandlingar som handlade om LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Inte för att det är någon rolig erfarenhet att ha dömt andra människor till förlängt LPT. För nej, det är det absolut inte! Men känslan jag hade inom mig när vi satt i förhandlingsrummet var så märklig. För några år sedan var det JAG som satt på andra sidan. Då var jag starkt emot den där idiotiska lagen. Nu är jag av en annan åsikt. Jag tycker det är bra att LPT finns. Men vården måste ske på rätt sätt och uppfylla kraven på god säkerhet. Något jag däremot inte riktigt kan godta är det juridiska begreppet "en allvarlig psykisk störning". Trots att det har gått många år nu, så ryser jag fortfarande i hela kroppen när jag hör de där orden uttalas av domaren.

RSS 2.0